Anadolu’da Sürdürülen İlginç Halk İnançları
Anadolu’da sürdürülen ilginç halk inançları, oldukça fazladır. Bunların çoğu batıl olmakla birlikte birçoğunun kökeni Şamanizmle ilişkilendirilir. Geçmişten günümüze gerek uygulanarak gerekse kulaktan kulağa yayılarak bir gelenek haline gelmiştir. Bazı inançlar ise bazı yörelerde belirli kesimlerce uygulanmaktadır.
Hıdırellez (Hıdır Nebi)
Anadolu’nun en bilinen inançlarından biridir. Nisan ayının yirmi ikinci gecesi Hıdır Nebi’nin dünyaya geleceğine inanılır. Bu nedenle Hıdrellez günü çeşitli etkinlikler düzenlenir. Gece yağan yağmur damlaları temiz kaplara toplanır. Şifa niyetine içilir. Ayrıca dilekler tutulur ve bu dilekler kağıtlara yazılır.
Vartivar
Temmuz ayının on beşinci günü kutlanır. Bu tarih yılın en sıcak gününe denk gelir. Köye toplanan halk koyun sürüsünün yanına gelir ve koyunlar ve kuzular birbirlerinden ayrılırlar. Kuzular ayrı bir sürüde koyunlar ayrı bir sürüde olur. Kuzulara bakan kişiye ise ‘’Berivan’’ adı verilir. Ve burada şu tekerleme söylenir:
‘’Keçel karganın söz olsa
Vartivarda kar yağar.’’
Vartivar günü yılın en sıcak günü olduğu için böyle bir tekerleme söylenmiştir.
Dilek Ağacı
Ağaca bez bağlayarak dilek dilenmesidir. Ağaca bez bağlayarak dilek dileme geleneği aslında Şamanizm’den gelen bir inanıştır. Şamanizm’de; iyi ruhların tutulan dilekleri ulaşılması gereken yere ulaştıracağına dair bir inanış vardır. Günümüzde bu davranış çoğunlukla Şamanizm’le alakalı değildir. Sadece geçmişten günümüze bir gelenek haline gelmiştir.
Alkız, Alkarası (Kompos)
Alkarası, doğum sırasında ve sonrasında anne ve bebek için büyük bir tehlike olarak kabul edilir. Alkarası veya Alkız, lohusalık döneminde yeni doğan bebeklere musallat olan kötü bir ruhtur. Bu ruh aynı zamanda tarlada, bağda veya bahçede tek başına uyuyan kişilerin üstüne ağırlık olarak çöker. Ayrıca Alkarası gelen kişiyi hasta eder ya da boğarak öldürür. Yani bu varlık karanlık alemle ilişkilendirilmiştir.
Sagu (Sadu- Ağıt- Yas)
Sagu, cenazelerde söylenen ağıtlara verilen isim olarak bilinir. Ancak burada anlatmak istediğimiz Sagu, Anadolu’da sürdürülen ilginç halk inançları arasında yer alır. Buna göre mezarın başında 7 defa dönülerek yapılan bir çeşit yas törenidir. Bu gelenek yine Şamanizm’le alakalıdır. Bu törenin amacı ölüyü kötü ruhlardan korumaktır.
Minimalist Ev Dekorasyonu İçin 10 Harika Fikir için Tıklayın!