Mutluluk Veren Bilgi

Anadolu’nun En İlginç Ritüelleri

0

Binlerce yıllık köklü geleneğe sahip olan Anadolu toprakları, geçmişten günümüze birçok topluluğa ev sahipliği yapmıştır. Bu köklü geçmiş sayesinde günümüzde de devam eden Anadolu’nun en ilginç ritüelleri yaşanmaya devam etmektedir. İşte size ilginç gelebilecek o ritüellerden bazıları…

Yağmur Duası

Anadolu’da gerçekleştirilen ritüeller arasında en çok bilinenidir. Bu ritüelin temel amacı yağmurun yağmasının istenmesi ve bunun için dualar edilmesidir. Yağmur duasının nasıl ve ne şekilde yapılması gerektiği hadislerde belirtilmiştir. Hadislere göre yağmur yağması için insanların yerleşim yerlerinin dışında sabah vaktinde 2 rekat namaz kılması gerekir. Namaz kılındıktan sonra iki rekat hutbe okunur. Daha sonra ise cübbeler ters çevrilir, kıyafetler ters giyilir ve dua edilir. Duadan sonra ise okunmuş taşlar sulara atılır. Tüm bunlardan sonra toplu yemek yenir. Yemekler dağıtılır.

Balkan Geleneği: Bocuk Gecesi

Bir Balkan geleneği olan Bocuk gecesi Edirne ve Tekirdağ illerinde halen kutlanmaya devam eden ritüellerden biridir. Bu gecenin en önemli özelliği insanların korkutucu kostümler giymesi ve balkabağından yapılan yiyeceklerin yemesi. Bu nedenle Bocuk gecesi bazı yönleriyle ‘’Cadılar Bayramına’’ benziyor denilebilir.

Unutulmaya yüz tutmuş bir ritüel olan Bocuk Gecesi, yılın en soğuk günlerinde gerçekleştirilir. Ritüelin ismi ‘’Bocuk’’ ismi verilen kötü bir varlıktan gelir. Ritüel ise gençlerin yüzlerini boyaması ve ev ev gezip bal kabağı tatlısını istemesidir. Bocuk adı verilen varlığın kendilerine zarar vermesinden korkan ev sahipleri çeşitli yerlere bal kabağı koyar.

Balkan Geleneği: Koleda Bayramı

Bir Balkan geleneği olan Koleda Bayramı, Anadolu’nun en ilginç ritüelleri arasında yer alır. Koleda Bayramı kışın en soğuk gününde kutlanır. Koleda Bayramı’nda insanlar değişik kostümler giyer. Bu kostümler genelde kötü ve karamsar düşünceleri simgeleyen kıyafetleri simgeler. Kostüm giyen insanlar birbirlerine hikayeler anlatır ve balkabağı yenir.

Koleda Bayramı’nın hazırlıkları genellikle 20 Aralık tarihinde başlar. İnsanlar bu özel gün için özel kostümler ve şapkalar giyerler ve bu ritüele özel şarkılar söylerler. Ülkemizde özellikle Kırklareli’nde kutlandığı biliniyor.

Antakya Yıkanma Bayramı (Kıddes)

Antakya’da gerçekleşen bu ritüel, Yahya Peygamberin HZ. İsa’yı Şeria nehrinde yıkayıp vaftiz edildiği gün yapılmaktadır. 14 Ocak’ta Antakya’da yapılan bu ritüel insanların kendilerini nehir veya göllerde yıkaması ile gerçekleşmektedir.

Antakya yıkanma Bayramı’nda gerçekleştirilen bu ritüel Nusayri’ler için aynı zamanda ‘’Yaratılış Günü’’ anlamına gelir. Yaratılış Günü olarak görülmesinin temel sebebi ise o gün Firavunun zulmünün bittiğinin düşünülmesi olmuştur. Bu inanca göre Tanrı insanları 14 Ocak’tan 5 gün sonra yaratmıştır. Ayrıca Tanrı’nın insanları 19 Ocak günü kutsadığına inanılır. Bu nedenle bu tarihte dualar edilir.

Türkiye’de En Çok Kazandıran Meslekler için tıklayın!

Cevap bırakın