Türk mutfağı, lezzetli yemekleri ile önemli mutfaklar arasında yer alıyor. Oldukça geniş bir yelpazesi olan bu mutfakta sokak lezzetleri apayrı bir kategoride. Türkiye’de mutlaka denemesi gereken sokak lezzetleri aslında saymakla bitmez. Ancak biz bu listede sadece belli başlı bazı lezzetlere yer verdik. Yani bu liste aslında uzar da gider. Keyifli okumalar.
Balık Ekmek
Balık ekmek Türkiye’nin en önemli sokak lezzetlerinden biridir. Izgarada pişirilen balıklar ekmeğin arasına bol yeşillik ve limon ile servis edilir. Uygun fiyatlı, lezzetli ve doyurucu bir öğün geçirmek isteyenlerin tercih edebileceği bir lezzettir.
Simit
Türkiye’nin en sevilen ve en çok tercih edilen sokak lezzetlerinin başında gelir. Özellikle kahvaltılarda güzel bir tercihtir. Yanında peynir domates ve çay olduğunda güzel bir kahvaltı olur.
Kestane
Kış aylarında tezgahlarda mis gibi kokan kestanelerin kokusu bütün sokağa yayılır. ‘’kestane kebap yemesi sevap’’ sloganıyla satılan bu kestanelerin kokusunu duyan zaten yemek istiyor.
Tantuni
Tantuni et ya da tavukla yapılan Mersin yöresine ait bir lezzettir. İncecik kıyılmış et veya tavuklar maydanoz, soğan, biber, domates gibi lezzetlerle birleşerek lavaş içine sarılır.
Midye Dolma
Seveni de sevmeyeni de çok olan midye dolma, günlük ve taze olarak servis edilmelidir. Midyelerin içinde pişmiş pirin bulunur ve bol limon sıkılarak yenilir.
Tavuklu Nohutlu Sokak Pilavı
Tavuklu nohutlu sokak pilavının lezzeti gerçekten bir başka. Bu pilavın yanına bol köpüklü açık ayran ve turşu ile güzel bir kombinasyon oluşturabilirsiniz. Bu lezzet hem ekonomik hem de doyurucudur.
Kumpir
Türkiye’de mutlaka denenmesi gereken sokak lezzetleri başında kumpir gelir. Kumpir, büyük boy patateslerin fırında pişirilmesiyle yapılır. Fırında pişirilen bu patatesler ortadan ikiye ayrılır, kaşar ve tereyağı ile karıştırılır. Daha sonra içine istenilen mezeler konulası ile servis edilir. Üzerine genellikle rus salatası, mısır, turşu, zeytin gibi çok çeşitli malzemeler konulur.
Çiğ Köfte
En sevilen ve en kolay bulabileceğiniz sokak lezzetlerinden biri de çiğ köftedir. İster dürüm ister porsiyon şeklinde tüketebileceğiniz bu lezzet bol yeşillik, nar ekşisi ve limonla tüketilir.
Buzlu Badem
Özellikle yaz aylarında serinletici ve ferahlatıcı bir lezzet arıyorsanız yazın her köşe başında bulabileceğiniz buzlu bademle serinleyebilirsiniz. Buzlu badem, çiğ bademlerin sıcak suda bekletilmesiyle yapılıyor. Sıcak suda bekletilen çiğ bademler daha sonra kabukları soyuluyor ve buz eşliğinde servis edilir. Türkiye’de mutlaka denemesi gereken sokak lezzetleri arasında yer alan bu lezzeti eğer denemediyseniz mutlaka bir şans vermenizi tavsiye ederiz.