Vergi Borcundan Dolayı Banka Hesabına Bloke Nasıl Kaldırılır?
Vergi Borcundan Dolayı Banka Hesabına Bloke Nasıl Kaldırılır? – Vergi borcu gibi bazı borçlarda bloke affı bulunmamakta olup kişilerin banka hesaplarındaki paraya bloke konulmakta olup böylece kişilerin hesaptaki parayı borcunu kapatana kadar kullanması mümkün olmamaktadır.
Bu kapsamda vergi borcundan dolayı banka hesabına bloke nasıl kaldırılır? Sorusu da birçok kişi tarafından merak edilmekte olup özellikle vergi borcu nedeniyle hesabında bloke oluşan kişilerin en çok merak ettiği ve araştırdığı konular içerisinde yer almaktadır.
Vergi borcundan dolayı bloke gelen hesabın açılabilmesi için kişinin ilk olarak borcunu ödemesi gerekmektedir. Borcunu ödedikten sonra ise vergi dairesi bloke kaldırma dilekçe örneği üzerinden bir dilekçe hazırlayarak borcunu ödediğine dair evrakla birlikte bankaya gidip hesabındaki blokenin kaldırılması için başvuru yapması gerekmektedir.
Vergi borcundan dolayı hesap blokesi konulması kamu alacakları kapsamına giren bloke nedenleri içerisinde yer aldığından kişilerin 7 iş günü içerisinde borcunun tamamını ödemesi ve mal bildiriminde bulunması gerekmektedir.
Böylece kamu alacakları nedeniyle hesaba bloke konulmuş olan kişinin bloke işlemlerini ödemesi halinde hesabımdaki bloke kaldırılmaktadır
Vergi Dairesi Bloke Kaldırma
Vergi dairesi bloke kaldırma işlemi için ilk olarak bankayla görüşme sağlayıp bloke işleminin sebebi ne ve kim tarafından gerçekleştirildiğini öğrenerek aynı zamanda ödemeniz gereken toplam tutarı hakkında bilgi alarak resmi makamlara başvuru yapmanız gerekmektedir.
Blokenin nedeni vergi borcu gereğince ortaya konulması halinde ilk olarak borcun yapılandırılmasını talep etme hakkına sahip olabilirsiniz. vergi borcu yapılandırma bloke kaldırma için uygulanabilecek bir yöntem olsa da ödeme yapmamanız halinde ve borcun ödemelerinde gecikme görülmesi halinde hesaba yeniden bloke konulmaktadır.
Ancak ödenemeyecek miktarda borcunuz bulunması halinde resmi yazı ile vergi dairesine yazı göndererek maaşınızın onda bir tutarını her ay çekmek istediğinizi talep edebilirsiniz. Böylece maaş üzerindeki blokeyi kaldırarak her ay maaş aracılığıyla ödeme yapıp borcunuzu kapatmanız mümkün olmaktadır.
Artık haciz işlemleri günümüzde fiili olarak eşyalar üzerinden yapılmamakta olup hesaplar üzerinden e- haciz işlemi gerçekleştirilmektedir.
Vergi dairesi hesaba bloke koyma süresi tebligat sonrasında 15 gün geçmesi gerekmekte olup 15 gün sonra e haciz süreci başlatılabilmektedir. E- haciz işlemi icra borcu bulunan kişilere vergi trafik cezası, ödenmemiş sigorta primleri, KYK borcu bulunan kişilere bir gün vergi borcu, mahkeme kararıyla verilen cezaların ödenmemiş olması halinde veya RTÜK’e bağlı para cezalarında uygulanmaktadır.
Hangi Banka Hesabına Bloke Konulamaz
Bankalara veya çeşitli sebeplere bağlı olarak ödenmemiş borçlara e haciz işlemi uygulanmaktadır. Genellikle banka hesaplarına ve maaş hesaplarına yapılan bloke işlemi yasal olarak maaşın dörtte birine uygun inanmakta olup maaşın gelir kalanının çekilmesi mümkündür.
Ancak hangi banka hesabına bloke konulamaz? Sorusu kapsamında emekli maaş hesaplarına bloke konulması Yargıtay kararınca mümkün olmayıp aynı zamanda tüm maaş hesabına bloke konulması da mümkün değildir.