ZEDPREX: Depresyona Karşı Etkili Kalkan – İçeriğindeki Fluoksetin Hidroklorür ile Savaşa Hazır Olun!
ZEDPREX 20 mg kapsül
ZEDPREX kapsül, 16 kapsül, 24 kapsül veya 30 kapsüllük blisterlerde karton kutuda
sunulmaktadır.
ZEDPREX seçici serotonin geri alım inhibitörü (SSRI) antidepresanlar olarak bilinen ilaç
grubuna dahildir.
Bu ilaç yetişkinlerde aşağıdakilerden herhangi birisini tedavi etmek için kullanılır:
– Majör depresyon
– Takıntı hastalığı (obsesif kompulsif bozukluk = OKB olarak da tanınır)
– Aşırı yeme ve ardından kusarak çıkartma (bulimia nervoza)
– Adet öncesi gerginlik (pre-menstrüel disforik bozukluk)
Ağızdan alınır.
Etkin madde: Fluoksetin hidroklorür
Her kapsül 20 mg fluoksetine eşdeğer miktarda 22,36 mg fluoksetin hidroklorür içerir.
Yardımcı maddeler: Akışkanlaştırılmış mısır nişastası, 350 cSt silikon yağı, patent mavi V,
sarı demir oksit, titanyum dioksit, jelatin (sığır jelatini).
Fluoksetin hidroklorür, kimyasal formülü C17H18F3NO·HCl olan bir ilaçtır. Serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) sınıfına aittir ve beyindeki serotonin seviyelerini artırarak depresyon, anksiyete bozuklukları, obsesif-kompulsif bozukluk ve bazı yeme bozukluklarının tedavisinde kullanılır.
Fluoksetin hidroklorür, selektif serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) olarak bilinen antidepresan sınıfının ilk ajandır. Fluoksetin, R- ve S-enantiyomerlerinin rasemik karışımıdır ve eşdeğer farmakolojik aktiviteye sahiptirler.
Bu sınıftaki diğer bileşikler arasında belirgin yapısal farklılıklar olmasına rağmen, SSRI’lar benzer farmakolojik aktiviteye sahiptirler. Diğer antidepresan ajandları gibi, klinik etki görülmeden önce birkaç haftalık terapi gerekebilir.
SSRI’lar, nöronal serotonin geri alımını güçlü bir şekilde inhibe ederler. Norepinefrin veya dopamin geri alımı üzerinde neredeyse hiç etkileri yoktur ve α- veya β-adrenerjik, dopamin D2 veya histamin H1 reseptörlerini antagonize etmezler.
Akut kullanımda, SSRI’lar serotonin geri alımını bloke eder ve somatodendritik 5-HT1A ve terminal oto-reseptörlerin serotonin stimülasyonunu arttırır. Kronik kullanım, somatodendritik 5-HT1A ve terminal oto-reseptörlerinin desensitizasyonuna neden olur.
Artmış ruh hali ve azalmış anksiyetenin genel klinik etkisi, sinaptik iletimde artmış serotonerjik nörotransmisyonu sağlayan nöronal fonksiyonda adaptif değişikliklere bağlıdır.
Yan etkiler arasında ağız kuruluğu, bulantı, baş dönmesi, uyku hali, cinsel işlev bozukluğu ve baş ağrısı yer alır. Yan etkiler genellikle tedavinin ilk iki haftasında ortaya çıkar ve trisiklik antidepresanlarla gözlenenlerden daha az şiddetli ve sık görülürler.
Fluoksetin, majör depresif bozukluğu (MDB), orta ila şiddetli bulimiya nervozayı, obsesif-kompulsif bozukluğu (OKB), premenstrüel disforik bozukluğu (PMDB), agorafobi ile birlikte veya olmaksızın panik bozukluğunu ve tedavi direnci veya bipolar I depresyonu için olanzapinle kombinasyon halinde kullanılabilir. Fluoksetin, en anoreksik ve uyarıcı SSRI’dır.